Yatırım Yönetim Firmaları » Kararı Tüketici Versin


Kararı Tüketici Versin

09 Şubat 2010

81 bin kişi işsiz kalır

“Mevcut hali ile yeni yasa tasarısının ülkemize zararlarını görmek için medyum olmaya gerek yok. Esnafı korumak için çıkardığı belirtilen ve istenen yasada organize perakende gelişimini engellemenin ötesinde bir düzenleme yok.”

AMPD Başkanı Mehmet T. Nane Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanun Tasarısı Taslağı’nın, mevcut hali ile yatırım yapmak isteyen ticari işletmelere ilave prosedür ve şartlar getirdiğini belirterek “Bu durumun yatırım ve istihdam artışını engelleyeceğini, ekonomiyi olumsuz etkileyeceğini ve işsizliği artıracağını görebilmek için medyum olmaya gerek yok” dedi
 
Sanayi ve Ticaret Bakanlığı tarafından yeniden gündeme alınan “Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazalar Kanunu Tasarısı”nı Yönetim Kurulu üyelerinin de katıldığı basın toplantısında değerlendiren AMPD Başkanı Mehmet T. Nane, tasarının mevcut hali ile organize perakendenin gelişimini ciddi derecede engelleyeceğini söyledi. Taslağın ticari işletme kurulması için öngörülen yasal zorunluluk ve düzenlemeleri aynen koruyarak ek prosedürler getirdiğini anlatan Nane “Konu sadece, organize perakendenin geleceği değil. Doğrudan ülkemizin, tüketicilerimizin problemi. Konu, bir istihdam, yatırım, vergi, kalitesi, standartları olan ürün ve elbette ki talepleri her geçen gün artan tüketicilerimizin meselesidir” dedi.
 
Yapılan konuşmalar ve paylaşılan görüşler itibari ile kanun tasarısının, sadece Alışveriş Merkezleri, Büyük Mağazalar ve Zincir Mağazaları ilgilendirmeğini ifade eden Nane, konunun tüm organize perakende sektörünü, sektöre değişik alanlarda hizmet veren birçok KOBİ’yi özellikle imalatçıları ve bu sektörlerde çalışan yüz binlerce kişi ve ailelerini de ilgilendiren bir sorun olduğunu sözlerine ekledi.
 
Organize perakende sektörü: istihdamın dinamosu
Organize perakende sektörünün, istihdamın dinamosu olduğuna dikkat çeken Nane, toplam 167 milyar dolarlık ciroya sahip perakende sektöründe 70 milyar dolarlık paya sahip organize perakende sektörünün 2009 yılında istihdamını yüzde 2 artırarak 450 bin kişiye istihdam olanağı sağladığını vurguladı.
 
Sektörün, gerek yabancı yatırımcıları Türkiye’ye çekme potansiyeli ile gerekse yerel perakendecilerin hız kesmeksizin yaptığı yatırımlar ile ülke ekonomisine katkı sağlamaya her yıl artan oranlarla devam ettiğini belirten Nane, bugün 236 adet olan AVM sayısının 2011 yılı sonunda 304’a çıkmasının beklendiğini ifade etti. Mehmet T. Nane sözlerine şöyle devam etti: “Bunun anlamı yeni yapılacak 68 alışveriş merkezi ile bir yıl içinde sigortalı ve kayıtlı en az 100 bin kişiye yeni iş olanağı yaratacak olmamızdır. Yaklaşık 7 milyar dolarlık yatırım ile 100 bin kişiye istihdam. Bu benzeri görülmemiş ve görülemeyecek bir mertebedir.”
 
Perakende sektörü devletin vergi kasası
Organize perakende sayesinde doğrudan devlet kasasına giden katma değer vergilerine de değinen Nane, 70 milyar dolarlık organize perakende sektöründe ortalama yüzde 10 KDV oranı varsayılarak elde edilecek KDV tutarının her yıl yaklaşık 7 milyar dolar düzeyinde olduğunu vurguladı ve ekledi: “Organize perakende cirolarının artmasının doğrudan devlete yaptığı katkı büyüktür. Kayıtsız ticaretten ötürü devletin uğradığı zarar organize perakende sayesinde bertaraf edilmektedir. Sektörümüzün bu yılki yüzde 7’lik ciro artışının, maliye gelirlerinde de izdüşümü olmaktadır.”
 
Tekil market ve yerel zincirler organize perakendeden daha hızlı büyüyor
Geleneksel perakendeden organize perakendeye doğru bir değişim ve geçiş sürecinde olunduğunun altını çizen Nane, verilerle bu değişimi gösterdi: “Bizim temsil ettiğimiz ve yasa ile düzenleme içine alınan kesimin geçen yılki artışı yüzde 7 iken, tüketici verilerine göre yerel marketlerin artış hızı bir yılda yüzde 17 olmuştur. 2007-2008 arasında ise bu kesim yüzde 8’lik artış göstermiştir. Burada üzerinde önemle durulması gereken bir başka konu ise, zincir dışı marketlerin 2007-2008 arasında yüzde 10 oranında büyümüş olmalarıdır. O dönemde bizim büyüme oranımız sadece yüzde 7’dir. Bu konu da Sayın Başbakanımızın işaret ettiği gibi modernleşmeye doğru hareketin başladığının bir göstergesidir.”
 
Geleneksel perakendeye engel değiliz, bu yasa da destek değil
Tüketici taleplerini zorlamanın ve yasal düzenlemelerle yönlendirmenin büyük bir yanlış olduğunu kaydeden Nane “Organize Perakende Sektörünü, geleneğimiz içinde yer alan, bakkalların karşısında görmek, bakkalların önünde engel gibi göstermek tüketiciye haksızlıktır. Tüketiciler için AVM'ler, bakkalların yerini alamaz, bakkallar ise AVM'lerin yerini dolduramaz. Burada bir sektörün ötekine üstünlüğü değil ancak geçişinden bahsetmek mümkündür. Bu sürecin hızını ve yönünü ise sadece ve sadece tüketicilerimiz belirlemektedir. Yöneticilerimizden tek isteğimiz bu geçişi doğal akışına bırakmalarıdır. ” dedi.
 
Organize perakende sektörünü 12 yıl içinde bu konuma getiren gücün tüketiciler olduğunu vurgulayan Nane, müşteri memnuniyetinin en yüksek olduğu sektörün de organize perakende olduğunu belirtti.
 
Şemsiye yasaya ihtiyaç yok
Kanun tasarısı taslağı hakkında görüşlerini dile getiren Nane, “Hazırlanan kanun tasarısı taslağı ile, bir ticari işletmenin kurulması için öngörülen yasal zorunluluk ve düzenlemeler aynen korunarak ayrıca ilave prosedür ve şartlar getirilmektedir. Bu durumun yatırım ve istihdam alanlarının artmasını engelleyeceğini, ülkemiz ekonomisini olumsuz etkileyeceğini ve işsizlik sorununu tırmandıracağını görebilmek için medyum olmaya gerek yoktur.” dedi.
 
“Bize göre, hali hazırda ihtiyaç duyulan konu, mevcut yasal düzenlemelerdeki belirsizliklerin giderilmesi, yatırım yapmak isteyen ticari işletmelerin prosedür ve bürokratik işlemlerden kurtarılması ve kurulacak etkin bir denetim sistemi ile kayıt dışının ortadan kaldırılması, işletmelerin yasal standartlar içinde faaliyet göstermesinin temin edilmesidir.” ifadeleriyle sözlerine devam eden Nane, gelenekselden moderne dönüşme sürecinde, sektör olarak, bilgi birikimleri ile tüm desteği vermeye hazır olduklarını vurguladı.
 
Mehmet T. Nane, “Ulusal gıda perakendecilerimizin her biri minimum 15 imalatçı firmanın, yurt çapında tanınan marka sahibi olmalarını sağladılar. AVM’ler sayesinde geleneksel markalar organize ve ulusal markalar haline geldi.” Sözleriyle bugüne kadar bu desteğin halihazırda sağlandığını belirtti.
 
Mevcutta kayıtlı kurallı ekonomi içinde faaliyet gösteren, sürekli yaptıkları yatırım ile istihdam sağlayan, eğitilmiş iş gücünü artıran organize perakendecilerin faaliyetlerini yeniden düzenlemeyi hedefleyen ilave bir şemsiye yasaya ihtiyaç olmadığını düşündüklerini belirten Nane, “Kanun taslağının gerekçelerini teşkil eden hususlar, mevcut İmar Kanunu, Borçlar Kanunu ve Ticaret Kanunu gibi yasaların etkin uygulanması veya gerekirse kendi içlerinde değiştirilmesi yöntemiyle rahatlıkla çözümlenebilecek niteliktedir. Bu konu kısa vadeli çıkarlara ve sektörel seçim propagandalarına alet edilemeyecek kadar önemlidir. Bu sebeple kerameti kendinden menkul kişilerce bir bardak suda fırtınalar koparılmasına izin verilmemelidir. Bizce bu noktada yapılması gereken organize perakendenin önünü, zaten mevcutta kifayetiyle fazla olan bürokrasiyi ve izin sürecini arttıracak düzenlemeler ile keserek geleneksel perakendeyi yaşatmak gibi basit ve çağa denk düşmeyen bir söylem yerine organize perakendeyi geliştirirken gelenekselin nasıl modernleştirileceğinin tespitini yapmak; bu konuda düzenlemeler geliştirmektir.” dedi.
 

 

 

"Yatırım Yönetim" İle İlgili Haberler

- CEO club perakende devlerini ağırladı (07 Şubat 2012)

- İstanbul yatırım ve gelişmede yine birinci (07 Şubat 2012)

- Güneşli Park (06 Şubat 2012)

- Tahsin İSTANBULLU (04 Şubat 2012)

- Ümraniye'ye bir AVM daha geliyor (31 Ocak 2012)

- Esas Holding 2 AVM aldı (30 Ocak 2012)

- Shopmix Turkey yayınlandı (28 Ocak 2012)

- JLL olarak bu yıl daha seçici olacağız (27 Ocak 2012)

- Kiptaş, Metris'in taşınmasından yana (25 Ocak 2012)

- Bahar Dölen (23 Ocak 2012)

- Piyasanın Nabzı AVM'ler den Takip Edilebilir (17 Ocak 2012)

- Dünya'nın en güzel caddesi (11 Ocak 2012)

- Perakende 250 milyar dolara ulaşacak (08 Ocak 2012)

- 2011 rekorlar yılı oldu, (22 Aralık 2011)

- Corio’nun Türkiye’deki CEO’su ayrılıyor! (12 Aralık 2011)

- Turkmall’a bir ödül de IAIR’den geldi (29 Kasım 2011)

- Uzakdoğu pazarları artık çok yakın (19 Ekim 2011)

- KDM, AVM yatırımlarınıza yön veriyor (19 Ekim 2011)

- KDM Afrikada! (23 Eylül 2011)

- Turkmall: Multi batıyor! (23 Eylül 2011)

- FNO’da markaların kasasına (16 Eylül 2011)

- Multi, Forum'ları 16'ya çıkaracak (06 Temmuz 2011)

- AVM sektöründe (26 Mayıs 2011)

- AMPD 2011 – 2013 Dönemi (19 Mayıs 2011)

- Rgy, 140 Milyon Yatırımla (19 Mayıs 2011)

- 'AVM çok diyen boş konuşuyor' (16 Mayıs 2011)

- AVM'de yabancı ilgisi yeniden arttı (06 Mayıs 2011)

- 'Nöbetçi AVM olsun' (04 Mayıs 2011)

- İstanbul Shopping Fest Martta AVM (04 Mayıs 2011)

- AVM ciroları 3 ayda (03 Mayıs 2011)

- ECE Türkiye 2 Yeni AVM'yi (19 Nisan 2011)

- AMPD, BMD ve MEB imzayı attı (18 Nisan 2011)

- Jones Lang LaSalle (14 Nisan 2011)

- Metro Group'tan (04 Nisan 2011)

- AYD Genel Kurulu yapıldı (25 Mart 2011)

- Marmara Forum (24 Mart 2011)

- Gayrimenkul'de sürdürülebilirliğin önemi artıyor! (21 Mart 2011)

- ECE ve DWS Marmara Park için Türkiye'de (14 Mart 2011)

- Sınır ötesi hacimler %60 arttı (10 Mart 2011)

- Emaar Properties’den 826 Milyon Dolarlık Net Kâr (08 Mart 2011)

- Metro 1300 tedarikçisiyle geleceği planladı (08 Mart 2011)

- TerraCity’de açılışa geri sayım başladı (07 Mart 2011)

- BMD Türk markalarına yeni ufuklar açtı (05 Mart 2011)

- %68 ARTTI 20.6 MİLYAR EURO’YA ULAŞTI (24 Ocak 2011)

- JONES LANG LASALLE İSVİÇRE’DE (22 Ocak 2011)

- BALLI YAZILAR (22 Ocak 2011)

- JONES LANG LASALLE YENİ ATAMA (17 Ocak 2011)

- MULTİ PROJELERİ DEVAM EDECEKMİ? (10 Ocak 2011)

- GIDA GÜVENLİĞİ (10 Ocak 2011)

- 2011 Yılında (22 Aralık 2010)

- Ülkemizin zenginliği (21 Aralık 2010)

- JONES LANG LASALLE (14 Aralık 2010)

- TerraCity (14 Aralık 2010)

- AMPD Ödülleri 2010 – 2011 (10 Aralık 2010)

- 2010 AMPD Zirvesi (10 Aralık 2010)

- Marmarapark (03 Aralık 2010)

- JONES LANG LASALLE’E (25 Ekim 2010)

- İsak Andic Ermay (01 Ekim 2010)

- Metro İzmit'te (30 Ağustos 2010)

- PERLA VİSTA (21 Ağustos 2010)

- Dopdolu ramazan (17 Ağustos 2010)

- BMD ve AMPD (10 Ağustos 2010)

- Bursa Anatolium (27 Temmuz 2010)

- Krize rağmen (14 Temmuz 2010)

- Cash-Carry de (08 Temmuz 2010)

- Gayrimenkul Fuarı (21 Haziran 2010)

- Gayrımenkul sektörü (17 Haziran 2010)

- “Bir Değişim Öyküsü'' (10 Haziran 2010)

- BMD (09 Haziran 2010)

- TEKİRA (08 Haziran 2010)

- AVM Endeksi (04 Haziran 2010)

- AMPD ‘benchmark’ araştırması (04 Haziran 2010)

- Anthill (19 Mayıs 2010)

- ”Yerel Zincirler'' (11 Mayıs 2010)

- 4 Kitap (10 Mayıs 2010)

- Perakende sektörü (08 Mayıs 2010)

- 12.00 de açılsın (05 Mayıs 2010)

- KDM (03 Mayıs 2010)

- Yuvaya Dönüş (03 Mayıs 2010)

- Ödül yağdı (01 Mayıs 2010)

- Gayrımenkul sektörü (21 Nisan 2010)

- Avm'ler pazar açık (11 Nisan 2010)

- Metro (10 Nisan 2010)

- BMD Yönetimi (08 Nisan 2010)

- Ciro kaybı olur (05 Nisan 2010)

- CORIO TÜRKİYE’DEN (01 Nisan 2010)

- Multi Turkmall'da (30 Mart 2010)

- Corio'dan Multi'ye (26 Mart 2010)

- CORIO’DAN SATIN ALMA (26 Mart 2010)

- AYD Heyeti (26 Mart 2010)

- Terra City (22 Mart 2010)

- Multi Turkmall (20 Mart 2010)

- METRO GROUP (17 Mart 2010)

- Made in Turkey (16 Mart 2010)

- Ciro Denetimi Geliyor (15 Mart 2010)

- KDM'ye iki atama (11 Mart 2010)

- AYD Konferansı II (10 Mart 2010)

- Rönesans Yatırıma devam dedi (06 Mart 2010)

- Doğuş Gebze Center (04 Mart 2010)

- 2010 Moralle başladı (02 Mart 2010)

- 5 Yılda 5 Kat büyüdük (23 Şubat 2010)

- Alışveriş Merkezleri (23 Şubat 2010)

- Yerel Zincirler Buluşacak (19 Şubat 2010)

- II.AVM YATIRIMLARI KONFERANSI (18 Şubat 2010)

- AVM için 'Pazar günü' uyarısı (09 Şubat 2010)

- Cirolar arttı (02 Şubat 2010)

- AMPD'nin kararı (02 Şubat 2010)

- AVM'ler pazarları kapanmalımı? (28 Ocak 2010)

- Otel yatırım pazarında (27 Ocak 2010)

- AVM sayısı 314 olacak (25 Ocak 2010)

- METRO (22 Ocak 2010)

- Avm’lere sigara odası geliyor (13 Ocak 2010)

- BMD'nin Karadağ çıkarması. (12 Ocak 2010)

- AVM'de hızlı büyüme bitti (12 Ocak 2010)

- Forum Tem çürüyor. (11 Ocak 2010)

- Gündüz Bayer Singapur yolcusu (09 Ocak 2010)

- Tüketici algı araştırması (08 Ocak 2010)

- Büyük Ortaklık Bitti! (02 Ocak 2010)

- CORİO yatırımlarını düzenliyor (25 Aralık 2009)

- AVM ciroları 22 milyar liraya ulaştı (25 Aralık 2009)

- Perakendenin Liderleri (23 Aralık 2009)

- Kapalı çarşıyı biz yönetseydik! (09 Aralık 2009)

- AVM'LERDE EN BEĞENİLEN MARKALAR (24 Kasım 2009)

- KISA FİLM OSKARLARI SAHİPLERİNİ BULDU (20 Kasım 2009)

- KAPALIÇARŞI İLE MISIR ÇARŞISI AYD ÜYESİ OLDU (19 Kasım 2009)

- İMKANSIZ PERİLER İNGİLİZCE (18 Kasım 2009)

- AMPD Heyeti Çankaya Köşkü'nde (01 Kasım 2009)